Menü
Ez a téma
A szekesfehervar.hu hírei
 A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik.
Április 22-én, kedden 14 órakor dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselője a Gáz utca és Sarló utca sarkán lévő parknál, a Pingvinnel szemben várja a körzetben élőket, hogy tájékoztatást adjon a 3. számú választókerületben a Saára Gyula program keretében megvalósuló útfelújításokról és a 2014-es képviselői keretből megvalósított fejlesztésekről.
Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának kiállítása nyílik meg április 22-én kedden 18 órakor a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában. Erfán Ferenc festőként egyaránt készít figurális ábrázolásokat, csendéleteket és tájképeket is. A naturalista, impresszionista stílusok, és a kárpátaljai festőiskola hagyományai nyomán alakította ki egyéni stílusát.
Díjátadással és online táncházzal ért véget az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza népi tehetségkutató sorozata, a Fölszállott a páva 2014. A műsor szombat esti, a Duna Televízió mellett az M1-en is élőben közvetített döntőjében a fehérvári Alba Regia Táncegyüttes is szerepelt, az együttes a legjobb vidéki előadónak szóló különdíjat nyerte el, amelyet Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója adott át.
 Húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékeznek, s országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartanak. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri "urbi et orbi" áldás celebrálásakor. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Vörösmarty Rádió

Fehérvár első kézből!

Schéda Zoltán, Kozma Ágnes, Németh Gábor

Online adás

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.