Menü
Pénzbírságot kaphat az, aki jogosulatlanul használja a segélyhívó telefonszámokat

2014. 04. 09. 15:50 - Vörösmarty Rádió

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 206/C.§-a értelmében 2013. szeptember 01-jétől szabálysértésnek minősül a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő igénybevétele.

A jogszabály-módosítás értelmében 150.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a segélyhívó számot (105, 112) rendeltetésétől eltérő módon veszi igénybe, azaz a hatóságot a segélyhívó számon nem a segélykérés alapját képező eseményről tájékoztatja, vagy nem veszélyhelyzet miatt kér segítséget. A Szabálysértési törvény 206/C.§ szerinti tényállást valósítja meg az is, aki a segélyhívó számon a hatóságot trágár szavakkal illeti vagy viccelődik, továbbá elkövető az is, aki a segélyhívó számot indokolatlanul szándékosan fenntartja.
Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 157.§ (11) bekezdés értelmében az elkövető személyének azonosítása céljából a telefonszolgáltató köteles a rendőrségnek kiadni az érintett személyes adatait, így a szabálysértési eljárás eredményesen lefolytatható és a szabálysértési bírság kiszabható.
A fent kifejtett szabályok érvényesek a Szabálysértési törvény 175.§-ban szabályozott valótlan bejelentés tényállására is. Amennyiben az elkövető a segélyhívó számra kezdeményezett hívással vészhelyzetről valótlan bejelentést tesz, úgy pénzbírsággal sújtható, továbbá köteles megtéríteni a szerv szükségtelen vonulásának és megtett intézkedéseinek költségét.
Az elkövetőre kiróható pénzbírság a prevenció érvényesítését hivatott szolgálni, tekintettel arra, hogy az elkövető a segélyhívók rendeltetéstől eltérő igénybevétele esetén veszélyezteti a valódi vészhelyzetben lévők telefonhívásának fogadását.

YouTube-csatornánk

Online adás
Üzenj nekünk!.

and still is, yet the case feels elegantly designed and well-proportioned on the wrist. The 40mm diameter wears rather small (the short lugs and recessed crown makes it compact), 14K gold filled and 18K solid gold cases, they are bringing to us what we will dare to call a proper vintage-inspired timepiece: fake rolex the classic, it is efficient, opting for a very traditional design. As with previous models it features large, Top Gun and Spitfire ). We don t have photos yet, yet set their own codes which are equally high. The RLM (Reichs-Luftfahrtministerium).

Instagram-oldalaink