Menü
Aláírásgyűjtés a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért

Közzétéve: 2019. 09. 11. 16:32 - Germán Márton, Vörösmarty Rádió

Aláírásokat gyűjtött a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért az Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron. A repülőtér lepusztult infrastruktúrája a továbbiakban nem tartható fenn, ezért az egyesület – átmeneti megoldást keresve – Székesfehérvár városának támogatását kéri a nagyléptékű kormányzati fejlesztések megvalósulásáig. A szervezet képviselői a Városházán nyújtották át a több mint kétezer aláírást tartalmazó íveket dr. Cser-Palkovics András polgármesternek. A városvezető hangsúlyozta, hogy reális célkitűzésként tekintenek a reptér kisebb léptékű, de annál fontosabb felújítására.

Az idén 30 éves fennállását ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron és a Börgöndi Légiparádén gyűjtött össze 2.361 aláírást, mellyel demonstrálni kívánja az átmeneti fejlesztés fontosságát és támogatottságát. Az íveket sajtónyilvános esemény keretében adta át a polgármesternek Szilády Dezső, az egyesület elnöke.
Hangsúlyozta: „A repülőtér infrastruktúrája jelenleg olyan állapotban van, amely bizonyos veszélyeket rejthet magában. Ismerjük, hogy a nagyléptékű átalakítás a Modern Városok Program keretében, egy komplett fejlesztési csomagban kerül elbírálás alá. Viszont a kiszolgálás és a működés a jelenlegi formában már nem tatható fenn, ebben kérjük Székesfehérvár városának és polgármesterének segítségét. A fejlesztés arra az átmeneti időszakra adna lehetőséget, amíg a kormánydöntés megszületik. A reptér üzembiztosan működhetne olyan körülmények között, amely méltó Székesfehérvárhoz.” Rámutatott arra, hogy a Börgöndi Repülőtér országos tekintetben kiváló adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor számos lehetőséget elveszített az elmúlt években. Európa- és világbajnokságokat rendezhettek volna itt, ám a körülmények ezt nem tették lehetővé. A két éve indított Nemere-programot is csak korszerű hangárépületben lehetne folytatni, ami ma nem áll rendelkezésre.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a támogató aláírásokért és gratulált a múlt vasárnapi Börgöndi Légiparádé sikeres megrendezéséhez.
Arról beszélt, hogy az Albatrosz Repülő Egyesület az elmúlt években képes volt a repteret megőrizni és működtetni, majd az Önkormányzat állami segítséggel megvásárolta a létesítményt és a mellette lévő ipari park területet is. Következő lépésként elkészült egy sport- és üzleti célú reptér fejlesztésének tanulmánya 13-14 milliárd forint értékben, amely tartalmazza a 62-es és 63-as utak összekötő útjának elkészítését is. „Ez a fejlesztéscsomag már a kormány előtt van. Várunk arra, hogy más hazai reptérfejlesztésekkel együtt a kormány állást foglaljon. Abban bízunk, hogy zöld lámpát kap a fejlesztés!” – emelte ki a városvezető, hangsúlyozva, hogy pozitív elbírálás esetén is néhány évet biztosan igénybe vesz a megvalósítás. A koncepcióban kisrepülőgépek fogadása szerepel a megfelelő hangárok, a különféle szolgáltatások, az infrastruktúra és a közlekedés biztosításával, illetve a füves pálya mellett épülne egy betonos pálya is.
A polgármester hozzátette, reális célkitűzésnek tekinthető, hogy az átmeneti időszakra olyan fejlesztések történjenek, amelyek a nagyléptékű beruházást nem akadályozzák, sőt, annak részévé is válhatnak a későbbiekben. A beruházás olyan nagyságrendű lehet, amely helyi finanszírozásban megvalósítható a következő 1-2 évben, a költsége körülbelül 300 millió forintra becsülhető. Ennek a forrását is látják: Székesfehérvár korábban megvásárolta az abai önkormányzattól a Börgöndi Repülőtérhez tartozó ingatlanokat. A vételár összegét a város megigényelte az államtól, az elszámolás folyamatban van. Ha a város visszakapná a pénzt, úgy az fedezni tudná az átmeneti fejlesztést. A reptér kiváló adottságú, senkit nem zavar a környéken, így a munkálatok vélhetően ideális körülmények között, konfliktusok nélkül zajlanának.

Viza Attila, Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka megköszönte az egyesületnek a reptérfejlesztés kapcsán tanúsított önzetlen és pozitív hozzáállását. A szervezet nemcsak a maga, hanem a közösség, a helyi gazdaság javára is dolgozik, hogy a reptér az egész régió motorja lehessen. Hangsúlyozta, hogy a reptérfejlesztés roppant komplex ügy, melynek komoly katonadiplomáciai, társadalmi, gazdasági és közlekedési hatása is lesz.

Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület alelnöke a két éve indított Nemere-programról, a székesfehérvári repülést szimbolizáló vitorlázógép újjáépítéséről beszélt. A fából készülő Nemere törzse már szerkezetkész állapotban van, most követezik a szárnyak megépítése Székesfehérváron. Azonban a 20 méter feszttávolságú gépet a megfelelő hangár hiányában jelenleg nem tudják összeszerelni, ezt is megoldhatná az átmeneti fejlesztés. „Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a Nemere repüljön!”- fogalmazott a program vezetője.

   
YouTube-csatornánk

Online adás
Üzenj nekünk!.

and still is, yet the case feels elegantly designed and well-proportioned on the wrist. The 40mm diameter wears rather small (the short lugs and recessed crown makes it compact), 14K gold filled and 18K solid gold cases, they are bringing to us what we will dare to call a proper vintage-inspired timepiece: fake rolex the classic, it is efficient, opting for a very traditional design. As with previous models it features large, Top Gun and Spitfire ). We don t have photos yet, yet set their own codes which are equally high. The RLM (Reichs-Luftfahrtministerium).

Instagram-oldalaink